Wat is een VPS server?

De afkorting VPS staat voor virtual private server en het is een vorm van hosting waarmee je op een fysieke server een eigen virtuele machines hebt . Een virtuele machine is een computerprogramma dat een computer nabootst, waar andere programma’s op kunnen worden uitgevoerd.

Deze techniek wordt gebruikt om de overdraagbaarheid van programma’s te verbeteren, en ook om het gelijktijdige gebruik van de computer door verschillende gebruikers krachtiger te maken.

VPS’en worden sinds 2010 in toenemende mate gebruikt door internet-hostingproviders. Door het gebruik van virtualisatie wordt het mogelijk gemaakt om op een fysieke server een groot aantal virtuele servers te gebruiken waardoor de fysieke server doorgaans beter wordt benut.

Geld besparen

Het gebruiken van een VPS bespaart je een hoop geld. Daarom zie je vooral kleine bedrijven die hiervoor kiezen, omdat zij zich geen eigen dedicated server kunnen veroorloven. Een dedicated server is de server die men huurt inclusief plaatsing in een datacentrum of een serverruimte van een provider.

De klant huurt de computer hardware inclusief besturingssysteem, de plaats in een datacentrum en in het geval van een managed dedicated server ook de beheerdiensten. Dit is ideaal voor mensen met erg veel verkeer en die om veel resources vragen op hun websites. Maar door dus gebruik te maken van een VPS, omdat je geen gehele eigen server nodig hebt, profiteer je van de voordelen van een dedicated server, maar voor een fractie van de kosten van een dedicated server.

https://www.tilaa.com/nl