Filament : De opkomst van 3D printen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer het huidige groeitempo van 3D printen aanhoudt in 2060 meer dan de helft van alle producten door 3D-printers wordt gemaakt. 3D-printers zijn in staat om allerlei verschillende objecten te printen door gebruik te maken van een filament. In 2015 werd de markt van 3D-printing al op een waarde geschat van 4,9 miljard euro en de verwachting is dat dit aandeel in de loop van de jaren alleen maar meer zal stijgen. Wat voor invloed heeft 3D-printing op de wereldwijde markt?

Toenemende druk op de wereldhandel

3D-printing kan lokaal worden gedaan. Hierdoor kan er een toenemende druk ontstaan op de Nederlandse handel. Wanneer bedrijven hun eigen producten kunnen 3D-printen hoeven zij deze producten namelijk niet meer uit het buitenland te halen. Hierdoor zullen de logistieke bedrijven, groothandelaren en wereldwijde havens te maken krijgen met minder werk. Op dit moment zetten deze sectoren bij elkaar meer dan tientallen miljarden om, maar de verwachting is dat dit tot wel 40% kan afnemen door de opkomst van 3D-printen.

Goedkoper en duurzaam 

3D-printen is erg duurzaam en er wordt alleen materiaal gebruikt dat nodig is voor het eindproduct. Dit betekent dus dat er bij het 3D-printen geen restafval ontstaat. Vanzelfsprekend heeft dit een veel positievere invloed op het milieu dan wanneer men producten produceert waarbij een grote hoeveelheid restafval ontstaat.

Hiernaast is 3D-printen tevens ook goedkoop. De grondstoffen, ofwel filamenten, van 3D-printen zijn niet duur in de aanschaf en gaan een geruime tijd mee. In de toekomst wordt verwacht dat 3D-printen nog goedkoper en duurzamer zal worden, omdat 3D-printen in principe nog in het begin van de ontwikkelingsfase is.

De toekomst

Net als bij vele andere dingen het geval is blijft de tijd niet stilstaan. In de toekomst verwachten dan ook dat 3D-printen een stuk sneller zal gaan en de mogelijkheden nog verder worden uitgebreid. Op dit moment kunnen er al zeer grote en complexe objecten geprint worden, maar we staan er niet van te kijken dat er over tientallen jaren complete huizen of andere grote bouwwerken 3D-geprint kunnen worden. Vooralsnog is dit alleen maar speculeren, maar als we mogen afgaan op het verleden hebben we één ding geleerd. We mogen de technologische ontwikkeling waarin de mens tot in staat is nooit onderschatten. Wie weet ben jij over 20 jaar dan ook zelf wel een ervaren 3D-printer.

Add a Comment